Kale ένα λαχανικό Superfood!

Το Κέιλ (Kale) ή Λαχανίδα, είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό που ανήκει στο ίδιο είδος με το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, καλλιεργείται ωστόσο για τα φύλλα του, που έχουν ιδιαίτερη γεύση και είναι πλούσια σε θρεπτικά.

Στη χώρα μας, δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, παρόλο που πρόκειται για ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά. Αντιθέτως, στο εξωτερικό, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, ως superfood, αφού όπως θα δούμε και παρακάτω, τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά. Γι’αυτό άλλωστε έχει συμπεριληφθεί και στη διατροφή πολλών αθλητών και celebrities, όπως η Beyonce, η οποία σε βίντεο κλιπ τραγουδιού της, είχε εμφανιστέι με μπλουζάκι “Kale”, για να διαφημήσει και να κάνει πιο γνωστό στον κόσμο το θρεπτικό αυτό λαχανικό, με τις πολλές ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, το Κέιλ αποτελεί μεγάλη πηγή βιταμινών Α, βιταμίνης C (5 φορές περισσότερο από το σπανάκι), καλίου και ασβεστίου, ενώ είναι πλούσιο και σε σίδηρο και μαγνήσιο. Ακόμη, περιέχει πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών ενώ έχει βρεθεί ότι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου,  καρδιακών επεισοδίων και χοληστερίνης.

Εκτός από τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, είναι και γευστικό, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Χρησιμοποιείται είτε ωμό σε σαλάτες, βραστό σαν χόρτα, τηγανητό, κομμένο σε λεπτό σαν τσιπς ως υποκτάστατο πατάτας (και πιο υγιεινό) καθώς και σε διάφορες πίτες, ομελέτες, χυμούς, smoothies κλπ.

Είναι επομένως σημαντικό, λόγω των πολλαπλών οφελών του, να εντάξουμε στη διατροφή μας αυτό το θρεπτικό λαχανικό. Και, τι καλύτερο από το να το καλλιεργήσουμε μόνοι μας στον κήπο πολύ έυκολα, όπως συζητήσαμε εδώ.