Χρυσάνθεμο, μην το πετάς, κρατάει!

Το Χρυσάνθεμο, ή αλλιώς Αγιοδημητριάτικο, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά του φθινοπώρου και μπορούμε να το συναντήσουμε τόσο στο έδαφος όσο και στις γλάστρες που στολίζουν τους κήπους μας αυτή την εποχή.

Σε παλαιότερο άρθρο συζητήσαμε λεπτομέρειες για το φυτό αυτό καθώς και για το πως να το καλλιεργήσουμε.

Επειδή η ανθοφορία του, παρόλο που είναι εντυπωσιακή, κρατά μερικές εβδομάδες ή μήνες (ανάλογα πάντα τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του φυτού κατά την αγορά), πολλοί, με το πέρας της ανθοφορίας και αφού αρχίσει να ξεραίνεται, κατά το χειμώνα, νομίζουν ότι δε θα ξανά ανθίσει, ότι “πέθανε” και το πετάνε. Αντιθέτως, με τις κατάλληλες φροντίδες μπορούμε να έχουμε νέα βλάστηση την άνοιξη και εκ νέου ανθοφορία το φθινόπωρο, που αρχίζουν οι ημέρες να είναι μικρότερες από τις νύχτες.

Πάμε λοιπόν να δούμε, τους κατάλληλους χειρισμούς για να εξασφαλίσουμε πως τα χρυσάνθεμα μας θα αποκτήσουν ξανά ζωή.

Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί ότι τα χρυσάνθεμα δεν είναι πολύ ανθεκτικά στο κρύο, ειδικά όταν είναι μικρά και δεν έχουν φυτευτεί νωρίς ώστε να αναπτύξουν καλύτερα το ριζικό τους σύστημα.

Επομένως, εφόσον έχουν παραμείνει σε γλάστρα και δεν είναι στο έδαφος, μπορούμε, αφού τελειώσει η ανθοφορία τους και ξεραθούν, να τα μεταφέρουμε σε κάποιο εσωτερικό, πιο ζεστό χώρο, όπως για παράδειγμα ένα γκαράζ. Εκεί, τα αφήνουμε να ξεχειμωνιάσουν, έως ότου περάσει η περίοδος των χαμηλών θερμοκρασιών.

Χρυσάνθεμο

Πολλοί, επιλέγουν να κλαδέψουν το χρυσάνθεμο τους το χειμώνα, αφαιρώντας ξερούς και μαραμένους βλαστούς. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να τους αφήσουμε για το χειμώνα, (ειδικά αν το φυτό είναι φυτεμένο στο έδαφος όπως θα δούμε και παρακάτω) ώστε να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο κρύο. Έπειτα, αφού περάσει ο χειμώνας, και τυχόν πρώιμοι ανοιξιάτικοι παγετοί, μεταφέρουμε το φυτό μας έξω, ενώ είναι πιθανό, να έχει εμφανιστεί ήδη νέα βλάστηση. Τότε, κλαδεύουμε τα παλιά ξεραμένα φύλλα και βλαστούς και αφήνουμε τη νέα βλάστηση να αναπτυχθεί και να μας δώσει το φθινόπωρο νέα ανθοφορία.

Στην περίπτωση που τα φυτά μας είναι στο έδαφος και δεν μπορούμε να τα βάλουμε σε προφυλαγμένο σημείο, ακολουθούμε τις εξής τακτικές για να επιβιώσουν το χειμώνα.

Αποφεύγουμε, όπως προ είπαμε να τα κλαδέψουμε και να αφαιρέσουμε τα ξεραμένα κλαδιά και φύλλα, καθώς ή επιπλέον “φυτική μάζα”, προσδίδει στο φυτό μας θερμότητα και περισσότερη αντοχή στο κρύο. Επιπλέον, συνιστάται μια λίπανση, τέλη Νοέμβρη με συγκεκριμένα λιπάσματα όπως το Vernal, Algita, Antistress που σκληραγωγούν τα φυτά και προσδίδουν αντοχή στο κρύο και γενικότερα σε δυσμενείς για τα φυτά συνθήκες. Έπειτα, καλύπτουμε τα φυτά μας με μια στρώση από άχυρα, πεσμένα φύλλα, κομπόστ, ή ιδανικότερα και κουκούλες παγετοπροστασίας,  για να παραμένουν ζεστά και προστατευμένα.

Χρυσάνθεμο

Όταν περάσει ο χειμώνας και ο κίνδυνος των παγετών, αφαιρούμε το κομπόστ ή την κουκούλα και κλαδεύουμε τα ξερά τμήματα, αφήνοντας τη νέα βλάστηση να αναπτυχθεί.

Η άνοιξη, είναι επίσης και η κατάλληλη εποχή για να πολλαπλασιάσουμε τα χρυσάνθεμα μας. Αφού έχει βγει η νέα βλάστηση, μπορούμε, πολύ προσεκτικά να αφαιρέσουμε μαζί με τη ρίζα μερικά μοσχεύματα, (τμήματα βλαστού) και να τα φυτέψουμε σε γλάστρες, ώστε να έχουμε νέα φυτά! Εναλλακτικά, μπορούμε να περιμένουμε να μεγαλώσουν τα φυτά μας, να πάρουμε μοσχεύματα κορυφής (χωρίς ρίζες) μήκους 5-10 εκατοστά, και να τα φυτέψουμε σε καλό υπόστρωμα ριζοβολίας, ιδανικά χρησιμοποιώντας και ορμόνη ριζοβολίας για ταχύτερα αποτελέσματα. Αφού ριζοβολήσουν (ιδανικά σε 10-20 ημέρες), τα βγάζουμε και τα φυτεύουμε εκ νέου σε μεγαλύτερες γλάστρες. Σε γλάστρα διαμέτρου 15 εκατοστά, μπορούμε να βάλουμε και 4-5 μοσχεύματα.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα ξεχειμωνιάσουμε το φυτό μας, αφού αναπτυχθεί η νέα βλάστηση, θα χρειαστεί περίπου στις αρχές του καλοκαιριού, να αφαιρέσουμε τα μπουμπούκια που έχουν εμφανιστεί και να κλαδέψουμε ελαφρά το φυτό μας, ώστε να του δώσουμε ένα ομοιόμορφο σχήμα. Τέλη καλοκαιριού, με μέσα φθινοπώρου, ανάλογα την ποικιλία και τις καιρικές συνθήκες, τα φυτά μας θα ανθίσουν ξανά, δίνοντας νέα, εντυπωσιακή ανθοφορία!