Παχίρα (pachira aquatica) η τέλεια επιλογή για δώρο εγκαινίων

Αν ψάχνετε ένα εντυπωσιακό και εύκολο φυτό εσωτερικού χώρου, που να θυμίζει δέντρο και να σας φέρνει τύχει και ευημερία, τότε η Παχίρα (Pachira aquatica) ίσως είναι η ιδανική επιλογή για εσάς!

Πρόκειται για ένα τροπικό φυτό, που αν και στο φυσικό του περιβάλλον φτάνει έως και τα 10 μέτρα και παράγει άνθη και εδώδιμους καρπούς, σε εσωτερικούς χώρους δύσκολα θα ξεπεράσει τα 2 μέτρα ή θα ανθοφορίσει. Απαντάται με διάφορα ονόματα, όπως Καστανιά του Μαλαμπάρ, νεροκάστανο αλλά και “Δέντρο του χρήματος” καθώς, σύμφωνα με το κινέζικο φενγκ σούι, φέρνει τύχη, χρήμα και ευημερία. Για το λόγο αυτό, αποτελεί και εξαιρετικό δώρο για εγκαίνια, ή για επισκέψεις σε καινούριο σπίτι.

Τα φυτά που συναντάμε στο εμπόριο, ανάλογα και με τη διαμόρφωση, είναι είτε φυτά σε μέγεθος μπονσάι είτε μεγαλύτερα, που φτάνουν έως και τα 2 μέτρα.

Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορούμε θα φροντίσουμε την παχίρα μας, όσο καλύτερα μπορούμε.

Αρχικά, πρέπει να τοποθετήσουμε το φυτό μας σε φωτεινό σημείο, χωρίς όμως άμεση ηλιακή ακτινοβολία, για να μη δημιουργηθούν εγκαύματα στα φύλλα. Επίσης, πρέπει να βρίσκεται μακριά από ρεύματα αέρα και θέλει ζεστό περιβάλλον με θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται από 15-25°C . Η παχίρα αγαπάει και την υγρασία στο περιβάλλον της, οπότε ένα φωτεινό μπάνιο είναι ιδανική τοποθεσία για αυτήν. Εάν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, συνιστάται να τοποθετείται πάνω σε ένα πιατάκι ή δίσκο με βότσαλα και νερό, χωρίς ωστόσο να έρχεται σε επαφή ο πάτος της γλάστρας με το νερό, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν ασθένειες της ρίζας. Ψεκασμός των φύλλων με νερό βοηθάει το φυτό όταν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή, εγκυμονεί όμως τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών, οπότε καλύτερα να αποφεύγεται.

Όσον αφορά το πότισμα, φροντίζουμε να έχει στεγνώσει ελαφρώς το χώμα μεταξύ των ποτισμάτων και σίγουρα δεν ποτίζουμε υπερβολικά, γιατί το συνεχώς μουλιασμένο χώμα, αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης ασθενειών στις ρίζες. Για είναι το φυτό μας πιο εύρωστο και εντυπωσιακό, καλό είναι το χώμα να μην ξεραίνεται εντελώς μεταξύ των ποτισμάτων. Παρόλα αυτά, το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, διότι αποθηκεύει νερό στον κορμό του και δε θα δημιουργηθούν μόνιμα προβλήματα αν ξεχάσουμε να το ποτίσουμε μερικές μέρες. Σε γενικές όμως γραμμές, ποτίζουμε το φυτό περίπου μία φορά τη βδομάδα από άνοιξη-φθινόπωρο και πιο αραιά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης, λιπαίνουμε το φυτό μας κάθε μήνα, με κάποιο υδατοδιαλυτό λίπασμα γενικής χρήσης μία φορά το μήνα, από άνοιξη έως και φθινόπωρο.

Κλαδεύουμε ελαφρά το φυτό μας κάθε άνοιξη η φθινόπωρο και αφαιρούμε ξερά φύλλα ή βλαστούς. Για να βοηθήσουμε το φυτό να μεγαλώσει, μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε χρόνο, ιδανικά την περίοδο της άνοιξης, χρησιμοποιώντας κατάλληλο χώμα, που θα έχει πολύ καλή αποστράγγιση.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το μέγεθος του φυτού μικρότερο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα αφαιρούμε την ακραία βλάστηση, ενώ μεταφυτεύουμε μόνο όταν οι ρίζες έχουν γεμίσει το γλαστράκι και όχι σε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα. Εναλλακτικά, όταν οι ρίζες έχουν γεμίσει το γλαστράκι, μπορούμε με πολύ προσοχή (και με ένα καθαρό, αποστειρωμένο ψαλίδι) να τις κόβουμε, περιορίζοντας έτσι την ανάπτυξη του φυτού.