Βαμβακάδα στα φυτά, τι είναι τελικά;

Αναρωτιέστε ποτέ  γιατί, ενώ φροντίζετε τα φυτά σας, μερικές φορές συμβαίνει να μην “πάνε και τόσο καλά”; Όλα τα φυτά, τόσο τα φυλλώδη όσο και τα ανθοφόρα, είτε βρίσκονται σε εσωτερικό ή σε εξωτερικό χώρο, σε γλάστρα, ή στο έδαφος, προσβάλλονται από ορισμένους εχθρούς, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, και αυτό δεν είναι απαραίτητα δικό μας λάθος!

Μερικοί από αυτούς τους εχθρούς είναι ορισμένα έντομα όπως οι Αφίδες, οι Αλευρώδεις, οι Θρίπες, τα Κοκκοειδή, προνύμφες διάφορων Λεπιδόπτερων, Ψευδόκοκκοι και πολλά άλλα.
Σήμερα, θα ασχοληθούμε με αυτό που συνήθως ονομάζουμε “βαμβακάδα”, και στη σύγχυση που επικρατεί γύρω από αυτήν.

Παρατηρώντας τα φυτά μας, μπορεί να  εντοπίσουμε κάτι που μοιάζει σαν βαμβάκι, τόσο πάνω στα φύλλα όσο και στον κορμό, στα άνθη, στους οφθαλμούς, ή ακόμα και στις ρίζες, η εμφάνιση αυτή είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει δοθεί και το όνομα βαμβακάδα.

Η “βαμβακάδα”, ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα συγκεκριμένο έντομο, αλλά για λευκές, κηρώδης εκκρίσεις που παράγονται από πολλά διαφορετικά έντομα. Για παράδειγμα, τέτοιες εκκρίσεις προέρχονται από έντομα όπως η βαμβακάδα της ελιάς, η βαμβακάδα των εσπεριδοειδών, η βαμβακάδα της μηλιάς, της μουριάς και άλλα. Οι “βαμβακάδες” αυτές, δεν πρόκειται απλώς για διαφορετικά έντομα, αλλά ανήκουν και σε διαφορετικά γένη ή και οικογένειες εντόμων, με πολύ διαφορετικό βιολογικό κύκλο, επομένως ο διαφορετικός τρόπος ζωής τους καθορίζει  και την διαφορετική τους αντιμετώπιση.

Συγκεκριμένα, η βαμβακάδα της μηλιάς πρόκειται για μία αφίδα (Eriosoma lanigerum), της ελιάς για ψύλλα (Euphyllura olivina), η βαμβακάδα (ή ψώρα) της μουριάς (Pseudalacaspis pentagona) ανήκει στα κοκκοειδή/ψώρες, ενώ πολλές άλλες ανήκουν στους ψευδόκοκκους. Ακόμη, μερικές φορές η σύγχυση με τη βαμβακάδα, επεκτείνεται και στους αλευρώδεις. Αυτό συμβαίνει καθώς ορισμένα είδη του (όπως για παράδειγμα ο Aleurothrixus floccosus) είναι μικρά, λευκά μυγάκια και τα φτερά τους καλύπτονται με λευκή κηρώδη σκόνη, ενώ τα αυγά τους στην αρχή είναι λευκά ενώ, σε μεγάλους πληθυσμούς, πολλοί τα μπερδεύουν με ψευδόκκοκους ή άλλα έντομα “βαμβακάδας”.

Είτε όμως  πρόκειται για αφίδες, για αλευρώδεις, για ψευδόκκοκους, για ψώρες ή οτιδήποτε άλλο, το αποτέλεσμα παρόλο που συνήθως να είναι  το ίδιο, δηλαδή υποβάθμιση των φυτών μας, η αντιμετώπιση όμως των εντόμων είναι διαφορετική ανά περίπτωση.

Είναι, επομένως σημαντικό να παρακολουθούμε τα φυτά μας και  στην περίπτωση κάποιας προσβολής να συμβουλευόμαστε τους γεωπόνους, για την κατάλληλη διάγνωση και καλύτερη αντιμετώπιση κατά περίπτωση, έτσι ώστε τα φυτά μας να παραμένουν πάντα υγιή.