Ορχιδέες για έξω; Σιμπίντιουμ!

Οι Ορχιδέες, είναι μια μεγάλη οικογένεια φυτών με πολά είδη, με ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Ο περισσότερος κόσμος, όταν ακούει ορχιδέες, σκέφτεται φυτά εσωτερικού χώρου, και συγκεκριμένα τις ορχιδέες του γένους Phalaenopsis. Υπάρχουν, ωστόσο και ορχιδέες, οι οποίες μπορούν να καλλιεργηθούν και σε εξωτερικούς χώρους, στις συνθήκες της χώρας μας, όπως αυτές του γένους Cymbidium.

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικότερα μερικές πληροφορίες για τα εντυπωσιακά, αυτά, φυτά.

Η συμπίντιουμ, ξεκινάει να ανθίζει από μέσα-τέλη φθινοπώρου, ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες, και διατηρεί το άνθος της από 1-2 μήνες έως και 4-5.

Από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, διατηρείται εξαιρετικά στους εξωτερικούς χώρους, σε σημείο φωτεινό, αλλά προστατευμένο από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί προκαλούνται εγκάυματα στα φύλλα. Οι ποικιλίες με κόκκινα και ροζ άνθη θέλουν περισσότερο φως, ενώ αυτές με πράσινα, κίτρινα ή λευκά άνθη, λιγότερο, για να μην εξασθενίσει το χρώμα τους. Έπειτα, αρχές χειμώνα, που πέφτει η θερμοκρασία, συνιστάται να μεταφερθούν σε εσωτερικό χώρο, καθώς θερμοκρασίες χαμηλότερες από 5 °C είναι επιζήμιες, σε φωτεινό σημείο χωρίς άμεση ηλιακή ακτινοβολία Την εποχή αυτή, ωστόσο, η συμπίντιουμ είναι ανθισμένη, οπότε όμορφαίνει το χώρο μας. Έπειτα, αφού τελειώσει η ανθοφορία της και αρχίσουν ξανά να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, μπορεί να μεταφερθεί ξανά έξω. Η εποχή αυτή, αφού έχει τελειώσει η ανθοφορία, είναι και η κατάλληλη για να μεταφυτεύσουμε ή να πολλαπλασιάσουμε το φυτό μας.

Για τη μεταφύτευση, επιλέγουμε γλάστρα ένα μέγεθος μεγαλύτερο και ιδανικά, αναμιγνύουμε χώμα φυτών εσωτερικού χώρου με χώμα για ορχιδέες σε αναλογία 1:1. Σε αντίθεση με τις ορχιδέες Phalaenopsis, οι Cymbidium δεν χρειάζονται διάφανες γλάστρες, καθώς δεν φωτοσυνθέτουν από τις ρίζες.

Για να την πολλαπλασιάσουμε, στις αρχές της άνοιξης τη βγάζουμε προσεκτικά από τη γλάστρα, και διαχωρίζουμε τα φυτά, αφήνοντας τουλάχιστον 3 ψευδοβολβούς σε κάθε φυτό και τα φυτεύουμε σε μίγμα χώματος όπως αναφέραμε προηγουμένως. Τα νέα φυτά, χρειάζονται συνήθως 2-3 χρόνια για να ανθίσουν εκ νέου.

Όσον αφορά το πότισμα, από την άνοιξη έως το καλοκαίρι, που είναι η περίοδος ανάπτυξης του φυτόύ, ποτίζουμε συχνότερα, περίπου κάθε 3-5 μέρες, ανάλογα και τις συνθήκες που επικρατούν, ενώ στις αρχές του φθινοπώρου και μέχρι τα τέλη χειμώνα, ελαττώνουμε την ποσότητα και τη συχνότητα του νερού, για να τη βοηθήσουμε να ανθίσει, ποτίζοντας περίπου μία φορά την εβδομάδα. Λίγες ώρες μετά το πότισμα, καλό είναι να αφαιρούμε το νερό που που περίσεψε στο πιατάκι, ή το κασπώ, εφόσον είναι τοποθετημένη σε ένα. Ακόμη καλύτερος τρόπος ποτίσματος, είναι αντί να ποτίσουμε τη γλάστρα, να ρίχνουμε νερό στο πιάτο ή να βυθίζουμε τη γλάστρα σε λίγο νερό για μερικές ώρες, μέχρι να απορροφήσει το φυτό το νερό που χρειάζεται. Έτσι αποφεύγεται η περίσσεια υγρασίας στο ριζικό σύστημα, που είναι και ο κυριότερος παράγοντας ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Επίσης, εφόσον το νερό περιέχει πολλά διαλυτά άλατα μπορεί να προκληθούν νεκρώσεις στις άκρες και κορυφές των φύλλων, οπότε μπορούμε να χρησιμοποιούμε βρόχινο νερό, εάν το νερό της βρύσης έχει πολλά άλατα.

Από άνοιξη έως καλοκαίρι, συνιστάται να ρίχνουμε λίπασμα για ορχιδέες ή κάποιο λίπασμα γενικής χρήσης σε μικρή δοσολογία, μία φορά το μήνα, ή και συχνότερα κάθε 15-20 μέρες, εφόσον είναι σε εξωτερικό χώρο σε φωτεινό μέρος, ενώ τέλη καλοκαιριού αλλάζουμε λίπασμα, χρησιμοποιόντας κάποιο λίπασμα για ανθοφορία μέχρι αρχές χειμώνα, όπου και διακόπτουμε τη λίπανση.