Αλεξανδρινό: Το λουλούδι των Χριστουγέννων

Η ποϊνσέτια, γνωστή ως Αλεξανδρινό, Αστέρι της Βηθλεέμ ή και Χριστολούλουδο σηματοδοτεί την έλευση των εορτών. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων. Το έθιμο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν από 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το «κλασσικό» φυτό των Χριστουγέννων.

Το αλεξανδρινό θεωρείτε ιδανικό δώρο για τους αγαπημένους μας συγγενείς και φίλους τη περίοδο των εορτών γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύει την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη στα αγαπημένα μας πρόσωπα επίσης στολίζει και δίνει μια νότα ζεστασιάς στη διακόσμηση του σπιτιού.
Διατίθεται σε μια ευρεία ποικιλία χρωμάτων, μεγεθών και σχημάτων. Στο ανθοπωλείο το βρίσκουμε σε λευκό, ροζ, δίχρωμο και φυσικά στο κλασικό κόκκινο που όλοι προτιμούν και αγοράζουν. Ανθίζει Δεκέμβριο με Ιανουάριο και η ανθοφορία της διαρκεί 6-8 εβδομάδες.
Το Αλεξανδρινό είναι πολυετές φυτό και με μερικές χρήσιμες συμβουλές μπορούμε να το διατηρήσουμε όλο το χρόνο και τα Χριστούγεννα να μας ξαναδώσει το λαμπερό χρώμα στα φύλλα του.

Μπορούμε να τοποθετήσουμε το αλεξανδρινό μέσα στο σπίτι μας στο σαλόνι μας ή σε οποιοδήποτε άλλο φωτεινό μέρος, χωρίς να δέχεται τις ηλιακές ακτίνες άμεσα διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του. Επίσης θα πρέπει να προσέξουμε και το σημείο το οποίο θα τοποθετήσουμε το αγαπημένο μας αλεξανδρινό να είναι μακριά από οποιοδήποτε θερμαντικό μέσο όπως καλοριφέρ, τζάκι ή air-condition καθώς αυτό θα προκαλέσει συστροφή και πτώση των φύλλων. Η ιδανική θερμοκρασία για το αλεξανδρινό μας είναι 15-25 βαθμούς Κελσίου. Το πότισμα του αλεξανδρινού θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν στο εσωτερικό του σπιτιού μας. Δε χρειάζεται συχνό πότισμα αλλά πάντα θα πρέπει να ελέγχουμε την υγρασία του χώματος και να ποτίζουμε όταν έχει στεγνώσει το επιφανειακό χώμα στη γλάστρα μας. Επίσης θα πρέπει να αδειάζουμε πάντα από το νερό το πιατάκι αποστράγγισης. Αν θέλουμε να βγάλουμε το Αλεξανδρινό στο μπαλκόνι ή στον κήπο, θα πρέπει να του αλλάξουμε πρώτα θέση μέσα στο σπίτι, ώστε σταδιακά να προλάβει να προσαρμοστεί. Το τοποθετούμε πρώτα σε χώρο προστατευμένο χωρίς θέρμανση πριν το βγάλουμε έξω. Μία μέση θερμοκρασία 12-15 οC στον εξωτερικό χώρο είναι ιδανική. Καθώς η υγρασία της ατμόσφαιρας του Χειμώνα είναι αυξημένη, φροντίζουμε να περιορίσουμε αρκετά το πότισμα.

Για τη λίπανση του αλεξανδρινού επιλέγουμε ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε κάλλιο το οποίο θα ενισχύσει την ανθοφορία του. Μετά τις γιορτές, όταν τα κόκκινα φύλλα αρχίσουν να πέφτουν, κλαδεύουμε ελαφρά τις κορυφές του αλεξανδρινού για να αναπτυχθεί νέα βλάστηση. Κάνουμε νέο κορφολόγημα τον Μάιο, για να δημιουργήσουμε πιο πυκνό και συμπαγές φύλλωμα για το αλεξανδρινό. Το καλοκαίρι μπορούμε να μεταφυτεύσουμε το αλεξανδρινό μας σε μεγαλύτερη γλάστρα μόνο εάν αυτό είναι απαραίτητο και οι ρίζες του φυτού έχουν βγει από την ήδη υπάρχουσα γλάστρα. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή κατά τη μεταφύτευση ώστε να μη τραυματίσουμε το ευαίσθητο ριζικό σύστημα του αλεξανδρινού. Το χώμα που θα επιλέξουμε κατά τη μεταφύτευση θα πρέπει να είναι “ελαφρύ” πλούσιο σε τύρφη.

Και τέλος ένα μυστικό για να αποκτήσουν ξανά τα φύλλα του αλεξανδρινού το κατακόκκινο χρώμα στις γιορτές. Θα χρειαστεί να το διατηρήσουμε αρκετές ώρες στο σκοτάδι μέσα στο φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, το αλεξανδρινό ως φυτό μικρής φωτοπεριόδου χρειάζεται μικρή έκθεση στον ήλιο, οπότε το καλύπτουμε καθημερινά για 12-14 ώρες με ένα σκούρο ύφασμα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Με αυτό τον τρόπο, τα φύλλα του αλεξανδρινού θα αποκτήσουν το επιθυμητό πορφυρό χρώμα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στο Γεωπονικό Κέντρο Κήπου, στο Γέρακα, μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από αλεξανδρινά σε διάφορα χρώματα και μεγέθη άριστης ποιότητας καθώς και συμβουλές για να κρατήσετε ζωντανά τα φυτά σας, από άριστα καταρτισμένους γεωπόνους. Σας περιμένουμε να στολίσουμε μαζί το χώρο σας γιορτινά